Om Johanssons Begravningsbyrå

Välkommen till oss

Lund

Johanssons Begravningsbyrå
Stora Södergatan 67
222 23 LUND

Telefon 046-211 28 33
Mobil 070-289 88 55
Fax 046-211 28 32

E-post info@johanssonsbegravningsbyra.se

 

Löddeköpinge

Johanssons Begravningsbyrå
Barsebäcksvägen 60, Lödde centrum
246 30 Löddeköpinge

Tel 046-71 28 00
Fax 046-71 28 04
Mobil 0739-78 12 00

E-post lodde@johanssonsbegravningsbyra.se

Öppettider på kontoren:

Lund: mån-fre 10.00-17.00
Löddeköpinge: mån-fre 10.00 - 13.00

Andra tider enligt överenskommelse.

Vi är tillgängliga hela dygnet och gör gärna hembesök.

Kontakta oss

Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kunna kontakta mig. Uppgifterna du lämnar här skickas säkert till oss. Meddelandet sparas som längst i tre månader.

Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.

Karta/hitta hit

Lund

 

Löddeköpinge

Johanssons Begravningsbyrå i historieböckerna

Under högtidliga former och många särskilt inbjudna gäster – däribland begravningsentrepenör Sören Andersson med personal vid Johanssons Begravningsbyrå i Lund – invigdes på lördagen den 6 maj utställningen ”Peder Winstrup – mannen och mumien” vid Historiska Muséet i Lund. I samband med detta släpptes också boken ”Peder Winstrup – historier kring en 1600-talsmumie”.

Peder Winstrup, som avled 1679, var biskop i Lund och initiativtagare till Lunds universitet. En man med många strängar på sin lyra. Förutom det ovannämnda även professor i fysik, kunglig hovpredikant, fornforskare, arkitekt, författare, teolog, boktryckare – ja en sann renässansmänniska.

Hans kropp är en av Europas bäst bevarade mumier som sedan sin död varit begravd på olika platser i Lunds domkyrka. När kyrkan behövde platsen i kryptan till annat, var tanken att den gamle biskopens kvarlevor skulle jordbegravas men ödet ville annorlunda. Undersökningar visade att gravfriden brutits vid några tillfällen genom åren. Gamla fotografier från 1900-talets början – som dittills varit okända – visade att kistan innehöll en ytterst välbevarad kropp och nu initierades ett viktigt tvärvetenskapligt projekt under ett års tid. Mängder av forskare och läkare har under denna tid studerat såväl kroppen som hans kläder samt växter man funnit i kistans madrass, något som rönt stor uppmärksamhet i media över hela världen. Under hela projektet har Johanssons Begravningsbyrå haft det förtroendefulla uppdraget att transportera den 350 år gamla kroppen till olika undersökningar vid Lunds Universitetssjukhus och slutligen – under högtidliga former – återbörda honom till hans sista vila i domkyrkans norra torn i december 2015. Detta sedan domkyrkan ändrat sig om jordbegravningen och åter välkomnat honom tillbaka till kyrkan.

Nu har alltså projektet blivit såväl utställning som bok. I förordet framför Universitetet och Historiska museet sitt tack till bland annat begravningsbyrån och inuti boken en vacker bild när kistan bäres ut. Resan till museets undersökningslokal företogs i den då, nästan nya, royalblå begravningsbilen med en dansk och en svenska flagga på framskärmarna. Utställningen uppmärksammar också byråns arbete, bland annat i de dokumentärfilmer som visas. Förhoppningsvis kommer tusentals människor att besöka denna fina utställning under det år den är öppen, och även köpa boken.

Jag och min personal känner stor stolthet att ha fått delta i detta spännande projekt och vill härmed framföra mitt stora tack till Lunds Universitets Historiska Museum och Lunds domkyrka för förtroendet.

Sören Andersson
Johanssons Begravningsbyrå

Intresserad av mer om Peder Winstrup?

http://www.historiskamuseet.lu.se/

https://www.youtube.com/results?search_query=Peder+Winstrup